
PREČO JE NAŠE PIVO ZLATÉ
Vedeli ste, že je to náš moravský sladový jačmeň a naša mäkká plzenská voda, ktoré tvoria svetoznámu farbu nášho piva?
Jednoducho povedané, farbu určuje to, pri akej teplote hvozdíte alebo sušíte naklíčený slad. Pretože náš slad sušíme pri nižších teplotách – okolo 82 °C, nepražíme ho nad otvoreným ohňom –, dokážeme vytvoriť tú úžasnú zlatú farbu nášho piva. Ďalej, náš jarný dvojradový jačmeň, ktorý používame, má mimoriadne nízky obsah bielkovín, čo pomáha tomu, že je naše pivo číre, a nie zakalené. To umožňuje pôsobivej zlatej farbe vyniknúť.
Vedecky povedané, keď sládkovia rmutujú slad a vodu, pH musí byť medzi 5,2 a 5,5, aby mohli enzýmy začať rozkladať škrob na kvasiteľné cukry. Pred Grollom používali českí sládkovia vždy tmavý, pražený slad, pretože je kyslejší, tým mohli znížiť pH (odvrátenou stránkou bolo to, že vo výsledku bolo pivo tmavšie). Výhoda našej mäkkej plzenskej vody, ktorá má nízky obsah minerálov, tkvie v tom, že umožnila premenu škrobu bez dodatočnej kyslej pomoci tmavého sladu. Groll teda mohol použiť svetlé plzenské slady a stále dosiahnuť tú správnu úroveň pH.
Výsledkom bolo pivo skvelej chlebovej chuti a zlatej farby, ktoré neviedlo iba k debatám po celom meste, keď bolo po prvýkrát podávané na svätomartinských hodoch 11. novembra 1842, ale zmenilo históriu piva už navždy.


